torstai 20. joulukuuta 2012

Älä pidä muita jumalia kuin EK

Kummastuttaa. Tuntuu, että samaan aikaan kun Helsingin Sanomien nettiuudistus tapahtui, alkoi HS yhtäkkiä ottaa pääkirjoitusten kantansa jopa suoraan sanasta sanaan Elinkeinoelämän keskusliitolta. Minua ei ainakaan haittaa, että entistä enemmän oikeistolainen lehti siirtyi harvempien luettavaksi. 

Sitä paitsi luulen, että hämmästyttävän moni lukee uutisensa, tai on lukenut, enimmäkseen HS:n nettisivuilta. Minä olen lukenut uutiseni jo aika kauan kootusti http://www.ampparit.com/ :sta. En halua lukea vain yhtä kaupallisen oikeistomedian totuutta, vaan useita erilaisia lehtiä. Amppareissa uutiset on myös lajiteltu eri teemoittain. 

Olen myös miettinyt, mikseivät kaltoin kohdellut toimittajat tee lähtöä moisista paskapuljuista ja perusta omia lehtiä. Todellisuudessahan lehtitalot ovat riippuvaisia sisällöntekijöistään, ilman heitä he eivät ole mitään. Silti he kohtelevat freelance-kirjoittajia kuin moskaa, en ole kuullut kovin hyvää talon sisältäkään. 

Ei lehtien ole pakko tuottaa voittoa osakkeenomistajille, ne voivat tuottaa voittoa työntekijöille, tai ei niiden tarvitse tuottaa voittoa kenelläkään, vain kohtuullisen elannon työntekijöilleen. 

Ja miksi, oi miksi koko ajan halutaan leikata jo heikommassa asemissa olevilta? Miksei leikata yritysten tukia? Miksi valtion parjaus on niin muotia, vaikka valtio tukee yrityksiä mennen tullen? Vääräntyylinen yritysten tukeminen varmaan vääristää kilpailuakin, jos todellisia edellytyksiä toiminnalle tai sen laajuudelle ei ole. 

torstai 13. joulukuuta 2012

Puolikkaat helsinkiläiset


Keskustelimme eilen erään kanssa siitä, miten koemme Helsingin kaupunkina vaikuttavan itseemme ja muihin ihmisiin, niin täällä asuviin kuin tänne vaikkapa vierailulle tuleviin. Meidän näkemyksemme olivat aika samanlaisia, tosin meillä on muutenkin paljon yhteistä. Kerroin oman näkemykseni seuralaiseni nyökytellessä. Koen, että Helsinki latistaa ja lannistaa ihmisen persoonan pienemmäksi, pelokkaammaksi ja stressaantuneemmaksi kuin muissa Suomen kaupungeissa. Nauru harvenee ja siitä tulee pientä ja narahtelevaa. 

Ero on huomattavissa hyvin, kun joku ulkopaikkakuntalainen tulee "kokonaisena persoonana" pääkaupunkiseudulle ja Helsinkiin. Hän on enemmän oma itsensä, vaikuttaa henkisesti ja fyysisesti terveemmältä ja elämäniloisemmalta, eikä käyttäydy peläten ja alistuen. Seuralaiseni sanoi, että oli ollut kävelyllä Helsingin keskustassa ja yrittänyt viettää rentoa päivää, mutta piti sitä mahdottomana kun ympäröivä tunnelma on mitä on. Vertasimmekin kiireessä joka suuntaan kulkevia helsinkiläisiä tuotantoeläimiin, joita heidän työskentelyolosuhteensa usein muistuttavatkin. 

Helsingissä monet myös asuvat hieman häkkimäisesti, kuten tuotantoeläimet, ja tylsistyvät laatikkomaisissa kerrostaloasunnoissaan. Itse ainakin kaipaan valtavasti monenlaista vapaata kulkemista. Täällä tuntee olonsa niin rajoitetuksi, asuntoon, josta pitää mennä useat portaat alas ennen kuin pääsee ulos luontoon. Mutta minne luontoon? Luontoa ei täällä ole mailla halmeilla. Kun asunnosta on päässyt ulos, pitää matkustaa yleensä useillakin eri liikennevälineillä paikasta toiseen. Siinä ihminen on vain passiivisena, muiden vietävänä.

Ulos meneminen tarkoittaa monelle helsinkiläisille elementtitalojen lähiötä ja Alepaa tai lähiöostaria. Kun ihminen haluaa täällä toteuttaa itseään, se tarkoittaa usein pitkähköä rationaalista selvittely- ja pohtimisprosessia. Suurin osa ihmisistä kulkee liikennevälineillä paikasta toiseen. Tämänkin koen rajoittavana. Haluaisin kävellä, juosta, polkea pyörällä, ratsastaa hevosella. 

Olen ymmärtänyt kuinka hieno lapsuudenmaisema minulla on. Liikkumapiirini oli niin laaja. Jo pelkästään talo sisältä oli kuin suuri seikkailukenttä, se oli vanha, sillä oli historiaa ja oma luonteensa. Jossain huoneessa oli aina remontti, mutta se vain paransi seikkailun mahdollisuutta. Pihapiirissä kasvoi monenlaista, antimia saattoi heittää suoraan suuhun. Oli monenlaisia eläimiä niin lemmikkeinä kuin luonnoneläiminä. Kun aamulla katsoi ikkunasta, saattoi pihapiirissä olla vaikka poro. 

Pihapiirin lähellä oli suuri niitty, joka kasvit kasvoivat kesällä niin korkeiksi, että siellä pystyi tekemään erilaisia käytäviä ja piilottelemaan. Naapurissa oli palanut talo, sitä kutsuttiin tietenkin kummitustaloksi ja siellä käytiin leikkimässä. Heti niityn vieressä virtasi villinä joki, jossa uitiin, hiihdettiin, veneiltiin ja seurailtiin sen muutoksia vuodenaikojen mukaan. Vastakkaisessa suunnassa joesta katsottuna taas oli vaara, jolla oli jännä, varmaankin saamen kielestä tuleva nimi. 

Leikit ja oleminen liikkuivat usein kilometrejä eri suuntiin. Kaupungissa käytiin asioimassa ja viihtymässä silloin kuin siltä tuntui tai sinne oli jotakin asiaa. Sekin oli mukavaa ja toi tuulahduksia muualta maailmasta, mutta ei se ollut Elämä itsessään. 


sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Runoelma


- Voit tulla yöksi jos haet pizzaa.
  Tiesin, mitä ajattelit, kun seisoit klubikeikalla takanani.

- Kännykkä soitti itsekseen, en minä soittanut.
  Juhliessasi sinulla oli tapana lyödä käsiäsi yhteen musiikin tahtiin.

- Voitko tuoda sukulakuja Suomesta?
   Sormenpääsi sivelemässä vatsani nukkaa.
 
- Haluaisitko ottaa tuon Murakamin lainaan?
  Makasin kaakelilattialla kun suunnittelit Minskin matkaa.

- Lähden tapaamaan tyttöystävääni Prahaan.
  En hakenut pizzaa.

- Milloin se sählyvuoro olikaan? Voisin ehkä tulla.
  Annoin numeroni.

- Ei ole mitään syötävää, vichyä on.
  Korjaat kännykkääni, miksi minun puhelimeni ovat aina rikki.

- Eihän tuo puhu edes englantia, sanot mustasukkaisena.
  Shotteja juoneena huojut pientä kujaa pitkin kotiin. Venäläiset nauroivat meille.

- No mitä, sanoit ja läimäytit pepulle. Virnistit.
  Olin itkenyt.




 


lauantai 8. joulukuuta 2012

Nykykapitalismin ja -globalisaation tuhoja

"The death of 112 workers in the Tazreen garment factory in Bangladesh was the result of a cost-benefit analysis."




Parempi uskonto

"Saamelaisethan oli siellä ensin, ja etelästä rupesi tulemaan sellaista erikoista jengiä. Ne oli esimerkiksi sitä mieltä, että teillä on aika huono tämä oma uskonto täällä, että teillä on noita rumpuja ja shamaaneja. Meillä on parempi uskonto, kattokaas, tässä on tällainen risti. Että tuupas pastori vähän lähemmäs, niin näytetään näille ali-ihmisille, että mitä palvoa tässä maailmassa. Niin nämä vanhat luonnonuskonnot kuoli, noitarummut poltettiin ja noidatkin poltettiin. Se on ehkä sellainen etelän riiston juuri."

- Kirjailija Mikko-Pekka Heikkinen

torstai 6. joulukuuta 2012

Melissaa etsimässä


Usein esimerkiksi prostituution ja strippauksen puolustajat käyttävät argumenttinaan sitä, että toimintaan ryhtyminen on oma valinta. Itse en ole moista argumenttia koskaan uskonut. Dokumentissa Melissaa etsimässä kaksi naista, israelilainen Yael ja amerikkalainen Melissa tapaavat vuosia sen jälkeen, kun toimivat strippareina Japanissa.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että kun he olivat Japanissa, heillä oli tapana todistella, kuinka strippaaminen oli ihan ok ja heidän oma valintansa, vaikka nyt, kun he eivät enää käytä huumeita ja alkoholia niin paljon, ja heidän elämänsä ovat paremmilla raiteilla, he näkevät asian toisin. He näkevät ajautuneensa olosuhteiden pakosta strippaamiseen. Melissan oma lapsuus on ollut kova, isä on hyväksikäyttänyt seksuaalisesti, hän saapui Japaniin jätettyään kolme lastaan, koska koki, ettei pystynyt heistä huolehtimaan. Japanissa hän ajelehti, strippasi rahan vuoksi ja ehkä myikin itseään, mikä usein liittyy strippaukseen.

Melissa ja Yael olivat toistensa ainoita lohtuja. Myös Yael kertoo nyt, että nämä Japanin vuodet vainoavat häntä, hän ei vieläkään tiedä kuinka kovan hinnan lopulta joutuu niistä maksamaan.

maanantai 12. marraskuuta 2012

Kaunista

Tämä kappale taitaa olla tuttu tanssitunniltakin:

Yiruma - River flows in you 

http://www.youtube.com/watch?v=F-4wUfZD6oc

Miten ruoan tuottajille suurempi osuus ruoan hinnasta?

Miten tämä on mahdollista? Miksi tuottajat on ajettu näin ahtaalle? Kertokaa, valaiskaa.

http://www.talouselama.fi/uutiset/mtk+paljasti+milla+hinnalla
+keskiviikkona+saa+ruokaa+ruisleipa+10+senttia+kilo+palapaistia+158+euroa/a2154907

Jälkikirjoitus: Asiasta erittäin tietämättömänä tulee heti mieleen, että eikö tuottajien kannattaisi entistä enemmän liittoutua keskenään ja lopettaa diilit isojen talojen kanssa? Pyrkiä myymään suorempaan kuluttajille? Onko jopa niin, että ruoan hinta halpenisi JA tuottajat saisivat taskuunsa enemmän rahaa? Asiasta tietävät, voiko tämäkin johtua osittain tästä Suomen S:n ja K:n hallitsevuudesta? Olen vieläkin järkyttynyt. 

Taannoin juttelin entisen luomuviljelijän kanssa, ja erittäin kovaa oli tuntunut olevan silloinkin.. Olisi mukava kuulla eri puolten näkemyksiä aiheesta, etenkin niiden maanviljelijöiden. 

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Ihanat naiset

YLE:llä on nyt pyörinyt tällainen Parittomat-sarja, jossa etsitään 30-40 -vuotiaille helsinkiläisnaisille miesseuraa. Nuo naiset on aivan ihania, minäkin haluan niiden kanssa treffeille!

http://areena.yle.fi/tv/1698145

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Työharjoittelijoiden hyväksikäytöstä

Löysinpäs ihan hyvän kirjoituksen työharjoitteluihin liittyen otsikolla Akateemista orjatyövoimaa:

http://eevadisagrees.wordpress.com/2011/08/17/akateemista-orjatyovoimaa/

Tutkailinkin aihetta vielä lisää ja löysin pari YLE:nkin uutista:

Ulkoministeirön töissä tuoreet maisterit eivät rikastu.

http://yle.fi/uutiset/ulkoministerion_toissa_tuoreet_maisterit_eivat_rikastu/5403844

Harjoittelijat tekevät virkamiesten töitä reilulla tonnilla kuukaudessa:

http://yle.fi/uutiset/harjoittelijat_tekevat_virkamiesten_toita_reilulla_tonnilla_kuukaudessa/5404358

lauantai 3. marraskuuta 2012

Afgaani-turvapaikanhakijat nälkälakossa Helsingissä

Kävin katsomassa afganistanilaisia nälkälakkoilijoita entisten VR:n makasiinien vieressä Musiikkitalon ja Sanomatalon välissä. Juttelin suomalaisen naisen kanssa, joka auttelee lakkolaisia. Tilanne tuntui olevan se, että afgaanimiehet kertovat olevansa kotimaassaan poliittisia aktivisteja, ja todennäköisesti kuolisivat miltei välittömästi palattuaan kotimaahansa. He ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta ja naisen mukaan he täyttävät turvapaikan hakijan kriteerit, mutta heidän ensimmäinen hakemuksensa hylättiin. Nyt he ilmeisesti valittavat hakemuksesta tai hakevat uudestaan ja odottavat tämän prosessin kehittymistä. Banderollien mukaan he ovat olleet lakossa 55 päivää. Nainen kertoi, että yksi mies vietiin tänään ambulanssilla sairaalaan, koska hän oli niin huonossa kunnossa.

Mietin jos olisin itse samassa tilanteessa, tai sotatilanteita yleensä, ja silloin kyllä toivoisin, että pääsisin jonnekin turvaan jos olisin välittömässä riskissä kuolla kotimaassani. Ylipäätään vastustan sotaa, joten tuskin jäisin sitä katselemaan muutenkaan.

perjantai 2. marraskuuta 2012

torstai 25. lokakuuta 2012

Sukkahousublues

Löysin vihdoinkin Nansolta ilmeisesti Suomessa tehnyt sukkahousut, tietämäni mukaan 90 prosenttia Nanson sukkahousuista tehdään Suomessa. Tornion sukkahousutehdas toimittaa sukkahousuja Nansolle, liekö sitten joku muukin. Testattavana noin parikymppiä maksaneet sukkikset, ehkä raportoin myöhemmin mikäli kestävät. Olin vasta reissussa, ja hankin sieltä random-sukkikset, ensimmäinen reikä tuli viikon päästä. Tähän asti pitkäikäisempiä sukkiksia ovat tainneet olla lasten tekemät H&M:n kiiltäväpintaiset, mutta kohtuullisesti talvellakin toimivat sukkikset. Onko teillä vinkkejä eettisesti tehdyistä, kestävistä ja kohtuuhintaisista sukkahousuista?

Jälkihuomautus, ensimmäinen reikä Nanson sukkahousuihin tuli jo... 

Jos vain pienen hetken toisin olla vois

Jukka Ässä: Paha maa

http://www.youtube.com/watch?v=aE1-enW7gdU

Työttömät bisneksenä

Yksi asia, jota olen viime aikoina ihmetellyt, on se, että nykyisin työttömiinkin kohdistetaan bisnestä, ja heitä ikäänkuin hyväksikäytetään bisnestarkoituksiin. Yksi ystäväni joutui työkkärin kurssille, vaikka hänellä on kurssin sisältö jo omassa tutkinnossaan, eikä hän ollut kurssista kiinnostunut laisinkaan. Hänet pakotettiin kurssille ja sanottiin, että työttömyystuki katkaistaan jos hän ei mene. Hän oli kuullut, että siellä päin, tämä Kainuussa, TE-toimisto ostaa jonkinlaisen paketin ulkopuoliselta koulutuksen tarjoajalta. Sitten tietysti työkkäri haluaa saada tilastot näyttämään hyvältä, ja pakottaa työnhakijan kurssille uhkailemalla. Ja tilastot kiittävät... Minä en ymmärrä, miten tämä edistää kenenkään työllistymistä.

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Markkina-arvo

Katselen mielenkiinnnolla Parittomat-sarjaa. Tällä kertaa sosiaaliantropologian tutkija kertoo siinä, että tutkitusti naisten markkina-arvo on parhaimmillaan parisuhteiden suhteen 18-30 -vuotiaana, kun taas miesten markkina-arvo paranee yleensä vasta 30 jälkeen.

"Katseet alkaa liukua ohi, siitä sen huomaa."

http://areena.yle.fi/tv/1674763

Ehkä jatkan tästä pohdintaa myöhemmin, nyt olen niin väsynyt, etten jaksa :)

torstai 18. lokakuuta 2012

Puutalossa

Unimaailma jatkuu rikkaana. Viime yönä olin veljeni kanssa suurehkossa puutalossa, josta tuli vähän mieleen talvehtimaan jätetty huvila. Talo oli sisältä vaalea, huoneet olivat korkeat. Ulkona oli syksy, ehkä juuri sen näköistä, että ensilumi saattaisi tulla milloin vain. Piha oli valtava, hieman keskieurooppalaismainen. Ikkunasta saattoi nähdä myös talveen valmistautuvan niityn jalopuiden takaa. Keltaisia ja oransseja lehtiä oli maassa joka puolella.

En tiedä odotimmeko Rovaniemen kummitätiäni käymään vai tuliko hän yllättäen, mutta joka tapauksessa hän saapui luoksemme. Keittiön pöydästä näkyi suuri valokuvataulu, jossa oli moderni morsian hääpäivänä. pöydän ääressä vaihdoimme kuulumisia, ja söimme käpykakkua jäätelön ja kermavaahdon kera. Enpäs ole sellaista yhdistelmää tainnut syödä unimaailman ulkopuolella.

lauantai 13. lokakuuta 2012

Nobel

Ihmisillä on taipumusta tuijottaa palkintoihin ja titteleihin, eikä yleensä vaikkapa faktoihin niiden takana. Minä jatkan Dr. Housen linjoilla, Nobel prize comes with a cash prize, no wonder everyone's so interested in world peace.

http://www.hs.fi/politiikka/Cronberg+Nobel-palkinto+on+vesittynyt/a1305606398871


torstai 4. lokakuuta 2012

Ydinvoimaa

Olin matkalla Amerikan mantereella, ja siellä kovasti ihmeteltiin muun muassa Suomen takapajuisuutta energiantuotannossa, esimerkiksi ydinvoiman ja hiilenpolton osalta. Tänään törmäsin tällaiseen uutiseen:

"Samaan aikaan komission julkaiseman energiatiekartan mukaan eurooppalainen energiantuotanto tulee joka tapauksessa nojaamaan vuoteen 2050 mennessä lähinnä uusiutuviin ja nykyistä tehokkaampaan energiankäyttöön."

http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdistotiedotteet/Stressitestit-osoittavat-Olkiluoto-ei-kesta-sahkokatkosta/

tiistai 18. syyskuuta 2012

You are not your job

You are not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

Fight Clubin kritiikki on ajankohtaista vieläkin.

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Lukemisia

Kun on paljon luppoaikaa, ehtii lukea paljon, se on hienoa. Viime viikkoina olen lukenut niin yhteiskuntaan kuin menneeseen Helsinkiin ja sen kulttuuripiireihin liittyvää kirjallisuutta.

Eilen sain loppuun Osmo Soininvaaran Vauraus ja aika -kirjan. Olin kuullut Soininvaaran neljätuntisen työpäivän ajatuksista aiemminkin, joten hihkuin innosta kun näin kirjan Kallion kirjastossa. Tilasto- ja kansantaloustieteilijänä Soininvaara osaa perustella argumenttinsa matemaattisen tarkasti.

Opin kirjasta, että teollisuusmaissa yleinen vaurastuminen ei ole enää pitkään aikaan lisännyt ihmisten onnellisuutta. Henkilökohtainen vaurastuminen taas lisää henkilökohtaista, mutta ei koko kansakunnan onnellisuutta. Henkilökohtainenkin vaurastuminen lisää onnellisuutta lähinnä suhteessa muihin, minulla on enemmän, joten voin hankkia sellaista, mitä muut eivät pysty.

Useat ihmiset ovat nykyään vauraita, mutta vapaa-aikaa heiltä puuttuu, siksipä myös vapaa-ajan lisääntyminen ja sen tuomat hyödyt, tietysti myös kulutus, voidaan nähdä tuottavana. Sitä paitsi päivittäisen työajan lyhentäminen ei välttämättä useassa työssä tarkoita sitä, että työpäivän aikana tehtäisiin huomattavasti vähemmän. Rennommin ottamisesta koituisi myös monenlaisia etuja, perheet todennäköisesti pysyisivät kiinteämpinä, avioliitto parempana, terveydenhuolto ei kuormittuisi niin paljoa. Tänään törmäsin tällaiseen uutiseen:


Työuupumus voi johtaa muistisairauksiin


http://www.verkkouutiset.fi/index.php/tiede/39-tiede-paauutinen-stt/108946-108946

Saatan palata Soininvaaran kirjaan myöhemminkin, haluan kirjoittaa tällä kertaa muistakin lukemistani kirjoista. No sen ehkä haluan vielä mainita, että usein väitetään, että kasvua vaaditaan, koska hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus vaatii joka vuosi enemmän rahaa. Kansantalouden on kasvettava, jotta veroja saataisiin kerätyksi enemmän. Soininvaaran mukaan väite on suureksi osaksi väärä. Itse asiassa julkisten menojen kasvu johtuu suureksi osaksi taloudellisesta kasvusta. Tuottavuuden noustessa myös palkat nousevat. Melkein kaikki julkiset menot ovat sidoksissa palkkatasoon. Vaikka yleinen ansiotason nousu lisää verotuloja, se ei tee helpommaksi palkata opettajia tai sairaanhoitajia, koska myös opettajien ja hoitajien palkat nousevat.

Itse olen aikoinani opiskellut pääaineenani markkinointia, silloin olin vielä nuori ja auktoriteetin ikeessä, en ajatellut niin paljoa. Sen alan töitä en juurikaan ole tehnyt, enkä toivottavasti teekään. Soininvaaran kirjassa siihen löytyi hyvä syykin:

"Kun itse tavara käy tuottavuuden noustessa liki arvottomaksi, sen kaupallista arvoa pyritään nostamaan mielikuvien avulla. Tavaroiden valmistuksesta on siirrytty mielikuvien tuotantoon. Tavallisesta halvasta vaatteesta tulee kallis ja arvokas, kun se liitetään brändiin. Keskustan boutique-myymälästä ostetun merkkipuseron eteen on tehty enemmän työtä mainostoimistossa ja markkinoinnissa kuin vaatetehtaassa."

Ja vaatetehtaatkin useimmiten sijaitsevat kehittyvissä maissa, työolot voivat olla hengenvaaralliset. Kukahan kuuluisa englantilainen muotisuunnittelija se nyt sanoikaan jossakin dokumentissa, että ei kenenkään kannattaisi enää ostaa vaatteita, mutta hän ei voi sille mitään, että hänen luova energiansa purkautuu niiden suunnitteluun.

No, mutta jätetään nyt Ode hetkeksi. Koska nykymaailma aiheuttaa meille jokaiselle status anxietya, lainasin Alain de Bottonin kirjoittaman kirjan, joka kulkee tuolla nimelläkin. Kirja itseasiassa lievittikin kyseistä ahdistusta. De Botton on jakanut kirjan lyhyesti status-ahdistuksen syihin ja niihin ratkaisuihin, jolla siitä pääsee. Ahdistusta aiheuttavat rakkaudettomuus, odotukset, meritokratia, snobbailu ja riippuvuus. Ratkaisuiksi lontoolaistunut sveitsiläinen tarjoaa filosofiaa, taidetta, politiikkaa, uskontoa ja bohemiaa.

Taide esimerkiksi huomaa ja osaa näyttää yhteiskuntamme nurjatkin puolet pelkäämättä. Tällainen lausahdus nykymaailman työelämästä jäi kirjasta mieleen:

"I usually wake up screaming at six-thirty and I'm in the office by nine."

Kuvaa ainakin pahimpia kokemuksiani työelämästä, nimenomaan Helsingistä, jossa pitkien etäisyyksien takia ongelmat kulminoituvat entistä enemmän.

Olen nyt liian innokkaalla päällä pohtimaan mitään valtavan syvällisesti, joten porhallan vain eteenpäin.

Näin joskus Märta Tikkasen televisiossa, ja vakuutuin hänestä niin paljon, että minulle jäi kytevä halu lukea hänen koko tuotantonsa. No, nyt olen aloittanut lukemalla hänen teoksensa hänen ja edesmenneen miehensä avioliitosta. Kirjan nimi on Kaksi, kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta. Tikkanen kuvaa kauniisti ja rehellisesti oman avioliittonsa ja elämänsä rakkauden tarinan. Henrik Tikkanen oli kaksikielinen kuvataiteilija, toimittaja, kirjailija ja piirtäjä. Tikkaset tapasivat aikoinaan Helsingissä nuorina toimittajina, no, Henrik oli kymmenkunta vuotta vanhempi Märtaa. Tikkaset taisivat heti rakastua toisiinsa, mutta asiat eivät aina elämässä mene niin suoraviivaisesti. He pitivät pitkään yllä suhdettaan salaa, molemmat taisivat ehtiä naimisiinkin tahoillaan. Märtalla oli jo lapsikin ensimmäisestä avioliitostaan.

Lopulta Henrik ja Märta päätyivät yhteen. Kyse oli intohimorakkaudesta. Henrik kuvaa ensitapaamistaan Märtan kanssa tällä tavoin:

"Tuntui kun olisin äkkiä saanut iskun palleaan, hengitykseni salpautui. Tuo tyttö minun täytyy saada. -- Hän oli ihanin olento jonka olin koskaan nähnyt."

En tiedä kuinka moni ihminen loppujen lopuksi saa kokea noin vahvan ihastumis-kokemuksen. Ihmisistä riippuen rakkaus voi myös syntyä ja kehittyä hyvin monilla tavoin.

Märtan ja Henrikin rakkaus ja elämä oli kiivasta ja tapahtumarikasta. Sitä leimasi myös Henrikille pikkuhiljaa kehittyvä paha alkoholismi. Henrik Tikkanen kuoli leukemiaan 1980-luvulla.

Märta muistelee Henrikiä kirjassaan:

"Vino hymy ennen ironista tokaisua, joka laukaistaan vaikutusta odotellen, tarkistetaan salamannopealla syrjäsilmäyksellä."

Henrik Tikkanen oli vaikutusvaltainen hahmo jopa koko Skandinavian lehdistössä, kaksikielisyytensä ansiosta hän pystyi toimimaan niin Suomen molempien kielien lehdissä kuin myös vaikkapa Tanskassa. Luin Tikkasen kirjoittaman Henrikinkadun, joka on katusarjan viimeinen teos. Tikkanen kirjoitti sen saatuaan leukemia-diagnoosin. Elettiin presidentinvaaliaikaa, Kekkoselle piti valita seuraaja. Käsittääkseni Tikkanen oli Mauno Koiviston valitsijamiehenä, mitä ei kyllä kirjassa ääneen sanota. Valitsijamiehyys tarkoittaa, että Tikkanen laitetaan 50 päiväksi paitsioon lehtityöstään.

En tiedä edustaako Henrikinkatu Tikkaselle ominaista tyyliä, mutta se on vitsikäs, leikkikurinen, synkeäkin:

"Herätessäni olen niin ikävystynyt, etten millään jaksaisi odottaa siihen asti, että leukemia tekee minusta lopun, vaan mieleni tekee hakea haulikko ylimmältä kirjahyllyltä. Panoksia on kirjojen takana. Tosin en ole ampunut sillä laukaustakaan. Kerran se oli mukana metsällä, mutta kun jänis juoksi kuolemankauhun vallassa kohti, en voinutkaan laukaista. Jänispaisti ei ole mitään verrattuna elävään jänikseen joka hyppelee metsässä. Yliajettua oravaakin voi murehtia päiväkauden. Tai kuollutta siiliä vaikka siileissä on kuulemma täitä. Aseet on kyllä tarkoitettu yksinomaan itsemurhaa varten, minkä Hemingway lopulta käsittikin. Kaikki isäni ystävät ampuivat itsensä ja isäni käsitti velvollisuudekseen tehdä samoin, mutta ei uskaltanut. Minä en katsele asiaa samalta kannalta, kuolema on jo riistänyt minulta tulevaisuuden ja kaikki vähänkin kaukaisemmat tavoitteet. Elän hetkessä, kuin tennispallo, edestakaisin verkon yli."





torstai 13. syyskuuta 2012

Uni

Olen ollut hieman kipeänä, ehkä kuumettakin on ollut. Tämä on näkynyt ainakin erittäin vilkkaana unimaailmana.

Viime yöni unessa kanniskelin pientä, kapaloitua vastasyntynyttä vauvaa vanhassa mummolassani. Vauvaa ei voinut laskea mihinkään, käsiäkin alkoi painaa, mutta koppaa ei löytynyt mistään. Kapalointikangas oli valkoinen ja muistutti hieman sideharsoa.

Unessa tapasin myös punatukkaisen ukkini istumassa tutulla paikallaan keittiön pyöreän pöydän ääressä. Hänellä oli tosin paljon suurempi ja risuisempi parta, kuin koskaan hänen eläessään.

Yhtäkkiä olohuoneen suunnalta tuli vanha lapsuuden kaverini taluttaen suurta hevosta. Yritin kysyä, josko hevosella voisi ratsastaa, muutenkin olen kaivannut vanhaa harrastustani, mutta kaverini oli täysin kyllästynyt polleensa, ja uhkasi tehdä sitä makkaraa. He lähtivät ja mahtuivat etuovesta ulos, ennen kuin ehdimme puhua sen enempää.

maanantai 10. syyskuuta 2012

Flaubert

Hatred of the bourgeois is the beginning of wisdom. - Gustave Flaubert

"Flaubert accused the bourgeois of immersing trivia - so that they might spend an age, for example, debating whether melon was a vegetable or fruit and whether it should be eaten as a starter (in the French manner) or a dessert (the English way)."

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Kyynikot

Cynics are, in the end, only idealists with awkwardly high standards. - Alain de Botton