http://www.taloussanomat.fi/kauppa/2013/05/03/finnwatch-ei-suosittele-bangladesh-boikottia/20136319/12?rss=13
"Jos jotakin tahtoo tehdä, voi vaatefirmoille antaa palautetta valitsemalla tuotteita, jotka on valmistettu vastuullisemmin."
450 ihmistä on kuollut sen jälkeen kun heidät on pakotettu töihin vaaralliseksi todettuun tehtaaseen. Palautetta pitäisi laittaa? Kovempi kansainvälinen sääntely käyttöön. Vientisaarto siihen asti kunnes asiat paremmalla tolalla? Ei mitään toimintaa maahan ennen kuin toiminta todettu kansainvälisillä standardeilla inhimilliseksi.
Minkälainen on paikallinen lainsäädäntö? Minkä kansainvälisen oikeuden piiriin asia kuuluu?
Jos leikitään, että asia tapahtuisi Suomessa, mihin lakeihin vedottaisiin?
Suomessahan esimerkiksi perustuslain pykälässä 7 puhutaan oikeudesta elämään, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen. Ketään ei saa kiduttaa eikä kohdella ihmisarvoa loukkaavasti.
http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/vuosikirjat/2006/200600874?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=KHO%202006%3A17
Millä tavoin työntekijät on pakotettu töihin? Onko siihen liittynyt henkilökohtaiseen koskemattomuuteen puuttumista? Mielivaltaista vapaudenriistoa? Tietenkin myös esimerkiksi työlainsäädäntö soveltuisi tähän.
Käyn tällä hetkellä julkisoikeuden kurssia, jossa teen parhaillaan valtiosääntöoikeuden tehtävää, eli ihan vaan pikkaisen olen tutustumassa alaan. Tuntuu siltä, että kansainvälinen rikosoikeus on tulevaisuuden kysymys, ja siihen pitäisi satsata.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti