Aika hämmentävä ja ristiriitainen juttu.
Suomen Rehun Jarno Erkamaa sanoo: "kuluttajien ehdoilla mennään".
Kuitenkin samassa jutussa selviää, että kuluttaja ei voi pakkauksesta
tietää onko tuote geenimuunneltu vai ei.
Sitten Erkamaa sanoo:
"mitään turvallisuusriskiä ei ole". Sitten seuraavaksi hän sanoo itse:
"Suomi on halunnut pysyä kuitenkin muuntelemattoman soijan käytössä ehkä
eettisten arvojen takia".
Eikö jutussa voisi lisäksi pureutua
juuri näihin eettisiin asioihin, koska sehän geenimuuntelussa on iso
asia, niin kuin monet varmaan biologian tunnilta muistavat.
Juttuun kaipaisi lisää tietoa geenimuuntelun eduista ja haitoista, jotta
jokainen voi arvioida suhdettaan geenimuunteluun. Muutamana puolesta ja
vastaan argumenttina esimerkiksi:
- ruoantuotanto tehostuisi
- mutta geenimuunnellut kasvit leviävät helposti viljelypelloilta joko
luontoon tai gmo-vapaille pelloille, tätä voi olla mahdoton kontrolloida
ja seuraukset voivat olla odottomattomia. Suurtilallisille
taloudellisesti kannattava, hyvin laajamittainen soijanviljely on
vähentänyt maatalousalueiden biodiversiteettiä merkittävästi esimerkiksi
Etelä-Amerikassa.
http://yle.fi/uutiset/geenimuunnellun_soijan_kaytto_aloitettu_rehunvalmistuksessa_turun_tehtailla/6730745
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti