sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Anna tietokoneen akun tyhjentyä

Kirjoittelin joskus läppäristäni, MacBook Airista, jonka hankin kaveriltani, joka puolestaan oli tuonut sen Jenkeistä. Hankin sen muistaakseni ehkä vuoden 2010 paikkeilla, se oli kuitenkin ostettu varmaankin paria vuotta aikaisemmin, eli voi olla jo vuodelta 2008.

Jokin aika sitten siihen vaihdettiin käsittääkseni emolevy, vakuutus korvasi, se oli hienoa.

Nyttemmin myös akku hajosi, kone rupesi pullistumaan, ilmeisesti mäkit tekevät niin merkkinä akun kuolemisesta. Päätin vaihdattaa senkin, tällä kertaa omalla kustannuksellani, ehkäpä koneella voi nyt taas olla pitkältikin vuosia edessään, vaikka viisi tai seitsemänkin? Tämäkään ei kuitenkaan minulle riitä, vaan toivoisin vieläkin kestävämpien koneiden paluuta, sellaisia kuin moneet koneet ennen olivatkin, nykyisin ne toimivat usein vain markkinalogiikan mukaan.

Korjaamisessa en katso ainoastaan korjaamisen minulle aiheuttamia kustannuksia, vaan vaikkapa sitäkin, mitä uuden koneen valmistaminen merkitsee ympäristöllisesti, ja minkälaisissa työoloissa koneet tehdään, usein hirvittävissä. Yksi mottoni on, että jos joku on jotakin miltei orjatyönä tehnyt, on minun velvollisuuteni käyttää se niin loppuun kuin mahdollista.

Täytyy myöntää, että akun vaihdon yhteydessä tuli ilmi, että piuhaahan kannattaa aina irrottaa, ja antaa akun kulua, sillä mikäli olen oikeassa, niin akut toimivat siten, että niiden kuuluukin latautua tyhjäksi, ja sitten taas täyttyä (plus-miinus). Jos latauspiuhaa pitää koko ajan kiinni, se kuluttaa jatkuvasti, jolloin sen käyttöikä on lyhyempi.

Ajatelkaa, kuinka moni ei todennäköisesti toimi näin, ajatelkaa kuinka monta läppäriä maailmassa on. Kuinka paljon voisi säästää akkuja, koneita, energiaa ja rahaa, pelkästään tällaisilla pienillä teoilla. Mutta sellaisia monet asiat usein ovatkin, pieniä tekoja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti